Achizitii intracomunitare efectuate de persoane neinregistrare in scop de TVA care au dobandit codul ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari)

409

Studiu de caz

O societate neplatitoare de TVA doreste sa faca achizitii de la furnizori din UE de marfa si obtine codul ROI. Societatea trebuie sa plateasca TVA?

Taxele vamale se datoreaza numai pentru importuri – achizitii din afara UE. Pentru achizitiile din UE nu se datoreaza taxe vamale.

Plafonul maxim pentru achizitii intracomunitare efectuate de persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA este prevazut la art. 268, alin. (4) din Codul  fiscal si este de 10.000 de euro x cursul BNR de la data aderarii = 34.000 lei (Normele metodologice punctul 3, alin. (5)).

Plafonul este valabil si pentru achizitiile de marfa pentru revanzare si pentru consum propriu (cu exceptiile specifice prevazute in Norme la punctul 3, alin. (6) si (7)).

Pana la atingerea plafonului de 34.000 de lei nu aveti obligatii de plata a TVA, de inscriere sau de declarare.

Daca depasiti plafonul ( sau urmeaza sa il depasiti la o noua achizitie) trebuie sa obtineti un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare (conform art. 317 din Codul fiscal) si sa va inscrieti cu acesta in ROI (art. 329 din Codul fiscal).

Daca societatea este neplatitoare de TVA si totusi obtine codul ROI pentru operatiuni intracomunitare trebuie platit TVA-ul aferent scumpind valoarea marfii de achizitie.