Comertul online cu societati ce vand prin intermediul site-ului Amazon

1084

Persoanele interesate sa achizitioneze marfuri din China si sa le vanda catre Amazon, acesta din urma incasand un comision din vanzarea marfurilor sau in calitate de intermediar (sa achizitionati marfuri in contul societatii din America si le livrati acestora, urmand ca apoi sa emiteti factura de comision catre Amazon).

In ambele situatii, societatea dumneavoastra va emite factura catre Amazon.

Daca sunteti comerciant, achizitia marfurilor se va inregistra in conturi de stocuri;
Vanzarea marfurilor catre Amazon nu este o operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al tva deoarece nu realizati un import in Romania si nici un export din Romania.
Amazon vinde produsele si va emite o factura de comision (pentru serviciile de marketing);
Se compenseaza valoarea produselor de incasat cu valoarea facturii primite de la Amazon;

Daca actionati in calitate de intermediar, de fapt societatea dumneavoastra presteaza un serviciu pentru care va fi remunerata cu un comision. Pentru ca Amazon nu este o societate de pe teritoriul european, rezulta ca efectuati un export de servicii.
Pentru stabilirea locului prestarii din punct de vedere al tva, serviciilor de intermediere pe care l-ati descris se aplica regula generala, prevazuta la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, intrucat acestea nu se pot incadra pe niciuna dintre exceptiile prevazute la art. 278 din Codul fiscal.

Potrivit punctului 15 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.

Deci exportul de servicii se trateaza similar serviciilor intracomunitare, cu deosebirea ca nu se declara in formularul 390 si nu implica inregistrarea in scopuri de tva conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal.
Locul prestarii din punct de vedere al tva se considera la beneficiar (deci in America), beneficiarul este obligat la plata tva, deci factura de comision intocmita de societatea dumneavoastra se va intocmi fara tva (chiar daca obtineti cod de tva in Romania).

Venitul nu va fi impozitat in America, societatea dumneavoastra fiind rezidenta in Romania.
Pentru ca sunteti microintreprindere, veti plati 3% impozit pe venit sau 1% daca aveti cel putin un salariat.
Deci, din punct de vedere al tva nu exista implicatii fiscale, nici in cazul in care sunteti comerciant (operatiunile nu sunt impozabile in Romania), nici in cazul in care actionati ca intermediar (comisionul este impozabil in America). Din punct de vedere al impozitarii venitului, in Romania sunteti microintreprindere si platiti 3% sau 1% in functie de numarul de salariati. Daca in Bulgaria exista un regim de impozitare mai avantajos, puteti infiinta si o societate acolo.