Din aprilie 2018, modificările salariale se vor raporta în Revisal în 20 de zile lucrătoare

2208

Începând cu data de 1 aprilie 2018, modificările de salariu brut se vor raporta în Registrul general de evidență a salariaților (Revisal) în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul la care se produc, reiese dintr-un act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. Până de curând, acestea trebuiau raportate înainte de a produce concret efecte.

Termenul de transmitere în Revisal a modificărilor salariului brut a fost schimbat încă o dată, după apariția în Monitorul Oficial și intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 905/2017. Concret, documentul a înlocuit vechile reguli Revisal incluse în Hotărârea Guvernului nr. 500/2011.

Temporar, în contextul transferului contribuțiilor de pensii și sănătate, actele adiționale de modificare a salariului brut încheiate între 19 decembrie 2017 și 31 martie 2018 pot fi raportate în Revisal până la finele lunii martie 2018. Apoi însă, începând cu data de 1 aprilie 2018, se va reveni la termenul de 20 de zile lucrătoare pentru raportarea în Revisal a modificărilor salariale.

Mai exact, termenul de 20 de zile lucrătoare fusese folosit până pe 6 august 2017, iar pe 7 august 2017 a fost schimbat. La acel moment, s-a stabilit că modificările salariale trebuie raportate în Revisal înainte de a produce efecte. Totuși, Executivul a stabilit, prin hotărârea intrată marți în vigoare, că angajatorii vor reveni la termenul de raportare de 20 de zile lucrătoare începând cu prima zi a lunii aprilie a anului viitor.

De la 1 ianuarie 2018, cele două contribuții vor fi datorate exclusiv de salariați, astfel că nu vor mai fi împărțite cu angajatorii. De la aceeași dată, contribuțiile de șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale vor fi înglobate într-una singură: cea asiguratorie pentru muncă. Astfel, salariații vor datora contribuțiile de pensii și sănătate, iar angajatorii vor datora contribuția asiguratorie pentru muncă.