Mutarea contributiilor de la angajator la angajat

737

Conform site-ului startupcafe.ro, iata explicatiile Ministerului Muncii:

  • Pentru a veni in sprijinul angajatorilor care urmeaza sa transmita modificarile salariale ce vor interveni de la data de 1 ianuarie 2018, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale va elabora, in perioada imediat urmatoare, o propunere de modificare a termenului de transmitere a acestora in Registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
  •  Termenul de transmitere va fi extins la 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii si va fi valabil indiferent daca modificarea se produce in urma incheierii unui act aditional la contractul individual de munca sau a emiterii unei decizii a angajatorului.
  • Conform Codului Muncii, art. 17 alin. (5), modificarea contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil, caz in care modificarea se face prin decizie a angajatorului.

Recapitulare despre mutarea contributiei din 2018: principalele modificari care vor avea loc

– Reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%. Cota de impozitare scade astfel pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, (mai putin veniturile din dividende, pentru care se mentine cota de impozit de 5%), din pensii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din premii si din alte surse.

– Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%;

– Reducerea numarului contributiilor sociale de la 6 la 3, respectiv contributia de asigurari sociale (CAS), contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) si contributia asiguratorie pentru munca.

Prin urmare, contributiile sociale obligatorii vor fi urmatoarele:

1. contributia de asigurari sociale (CAS) in cota de:
a) 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati si de catre persoanele fizice pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal;
b) 4 % datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorata in cazul conditiilor speciale de munca si altor conditii de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

2. contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.

3.  contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% datorata de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

– Transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, astfel:

– CAS si CASS se datoreaza de catre persoanele fizice, respectiv de catre angajati, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru care CAS si CASS datorate nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza acestea, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;

–  o cota suplimentara de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca definite potrivit legii.

– Se introduce  „Contributia asiguratorie pentru munca” in cota de 2,25% din veniturile din salarii – datorata de  angajatori. Contributia asiguratorie pentru munca  este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale.