Noutăți Start-Up Nation 2024 (Femeia Anteprenor) – cursuri obligatorii pentru antreprenori

24
Successful smiling mature businesswoman using laptop and computer while doing some paperwork at the office.

Noutăți Start-Up Nation 2024 – cursuri obligatorii pentru antreprenori Potrivit Ministerului Economiei, ediția din acest an a programului Start-Up Nation va aduce o serie de noutăți.

În primul rând, acesta va beneficia de finanțare europeană, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.

Conform aspectelor agreate în cadrul dezbaterii, antreprenorii vor putea accesa granturi nerambursabile majorate cu aproximativ 50.000 lei.

Va fi, însă, obligatorie formarea profesională.

Acest criteriu de eligibilitate se referă la efectuarea unor cursuri de antreprenoriat, cu o durată de 40 de ore.

Platforma electronică de înscriere va include, în acest sens, un modul dedicat selecției formatorilor.

Noutățile pentru Start-Up Nation 2024 includ introducerea unor cursuri obligatorii pentru antreprenori, conform Ministerului Economiei.

Printre acestea se numără și finanțarea europeană în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.

Antreprenorii vor avea acces la granturi nerambursabile majorate cu aproximativ 50.000 de lei, potrivit discuțiilor purtate.

Un alt aspect esențial este obligativitatea formării profesionale, care presupune absolvirea unor cursuri de antreprenoriat cu o durată de 40 de ore.

Platforma electronică de înscriere va include un modul dedicat selecției formatorilor pentru aceste cursuri.

Programul Femeia Antreprenor 2024, lansat în faza de consultare publică în prima jumătate a lunii martie 2024, este conceput ca un complement al programului Start-Up Nation, cu scopul de a sprijini scalarea companiilor din România, conform declarațiilor Ministerului Economiei.

În cadrul acestui program, femeile antreprenoare din România vor putea accesa fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei pe firmă, în anul 2024, din bugetul de stat, conform unui proiect de procedură lansat în consultare publică.

Acest proiect este însoțit de o grilă de punctaj care aduce modificări față de ediția precedentă a programului.

Grila de punctaj propusă pentru Femeia Antreprenor 2024, atașată proiectului de procedură de implementare, include o serie de noutăți comparativ cu ediția din 2022 a programului.

Printre acestea se numără acordarea unui punctaj suplimentar pentru întreprinderile mici și mijlocii care își vor desfășura activitatea în cadrul unui incubator de afaceri ce deține statutul corespunzător conform cererii de acordare a acestui titlu în conformitate cu articolul 7 din Legea 102/2016.

La ședința respectivă s-a abordat și Programul de consolidare a IMM-urilor prin facilitarea accesului la finanțare, având alocat un buget de peste 50 de milioane de franci elvețieni (CHF), din care 39 de milioane CHF provin din cea de-a doua tranșă a Programului de Cooperare Elvețiano-Român.

Acest program are ca obiectiv principal promovarea transformării verzi și digitale în rândul IMM-urilor din sectorul prelucrător.

În acest sens, s-a analizat posibilitatea de a include garanțiile pentru creditele contractate în cadrul programului în categoria cheltuielilor eligibile.

După ce propunerile formulate în cadrul ședinței de către membrii CCDIMM au fost armonizate, proiectele de proceduri de implementare pentru cele trei programe:

-Start-Up Nation,

-Femeia Antreprenor,

-Programul Româno-Elvețian

vor fi publicate pe paginile web ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).