PFA-urile pot fi înființate fără a te duce la ONRC

341

Cei care vor să înființeze un PFA la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pot rezolva formalitățile legale chiar din fața propriului calculator.

In acest sens se folosește portalul de servicii online al ONRC, dar solicitanții au nevoie neapărat de o semnatura electronica pentru a înregistra online un PFA. Mai există și varianta primăriilor, în care se poate cere ajutor pentru înființarea PFA-urilor, așa cum a atenționat recent ONRC.


Înainte de orice, solictantul trebuie să-și facă un cont gratuit în portalul de servicii online al ONRC, dacă nu are deja unul. Apoi, trebuie accesată secțiunea „Înregistrare în RC PFA/II/IF” din meniul din partea stângă a portalului. De precizat că formularul poate fi folosit inclusiv pentru a înființa o întreprindere individuală sau familială.


Apoi se completează, pe rând, secțiunile cererii online de înregistrare, conform indicațiilor puse la dispoziție de ONRC.

Dincolo de o serie de date personale necesare completării cererii, trebuie anexate și unele documente justificative. Atât acestea, cât și cererea în sine trebuie semnate electronic pentru a putea fi valabile. Stadiul cererii de înființare a PFA-ului poate fi urmărit ulterior în contul din portalul ONRC.

Referitor la ajutorul în primării, cadrul legal al PFA-urilor și al întreprinderilor individuale/familiale prevede că autoritățile locale pot face birouri de asistență și reprezentare a persoanelor fizice.

„Birourile de asistență și reprezentare pot să reprezinte persoana fizică solicitantă în cadrul procedurilor de obținere a autorizației și înregistrării în registrul comerțului, în temeiul unei cereri de reprezentare”, scrie în Ordonanța de urgență a Guvernului 44/2008.

În acest sens, birourile din primării pot ajuta cu:

  • primirea și ordonarea documentației pentru înregistrare și autorizare;
  • remiterea cererii de înregistrare în registrul comerțului și de autorizare a funcționării, împreună cu documentația de susținere, la ONRC, efectuarea corespondenței cu acesta în scopul obținerii înregistrării și autorizării, precum și pentru primirea certificatului de înregistrare și a celorlalte acte, în format original;
  • remiterea solicitantului a actelor originale primite de la ONRC, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în cinci zile lucrătoare de la data primirii din partea acestuia;
  • acordarea de asistență solicitanților pentru înregistrarea în registrul comerțului și autorizarea funcționării.

Foarte important de reținut este că primăriile care au birouri de acest gen pot stabili taxe speciale pentru a ajuta cu înființarea PFA-urilor sau a întreprinderilor individuale/familiale. informeaza avocatnet.ro