Salariul minim in domeniul constructiilor a crescut la 3.000 de lei

623

Potrivit OUG nr. 114/2018, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar in domeniul constructiilor, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019.

Cota contributiei de asigurari sociale se reduce cu cota de 3,75% pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati  in sectorul constructii, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv.

Foarte pe scurt, ordonanta in cauza spune ca:

  •  incepand cu 1 ianuarie 2019, salariul minim in domeniul constructiilor creste la 3.000 de lei
  •  angajatii cu salarii intre 3.000 si 30.000 de lei sunt scutiti de la plata impozitului pe salariu si a CASS
  •  CAS se reduce 21,25%, iar contributia asiguratorie pentru munca la 0,3375%

Dar, pentru a putea aplica aceste facilitati, angajatorul trebuie sa realizeze o cifra de afaceri in constructii (pe anumite coduri CAEN) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.

Aceasta sectiune cuprinde activitati de constructii generale si speciale pentru cladiri si lucrari de geniu civil. Sectiunea include lucrari noi, reparatii, completari si modificari, ridicarea de cladiri sau structuri din prefabricate pe santier si de asemenea constructiile cu caracter temporar. Constructii generale reprezinta realizarea de cladiri de locuinte, cladiri pentru birouri, magazine si alte cladiri publice si utilitare, cladiri pentru ferme etc., sau constructii ingineresti (de geniu civil ), cum ar fi autostrazi, strazi, poduri, tuneluri, cai ferate, aerodromuri, porturi, lucrari hidrotehnice, sisteme de irigatie, sisteme de canalizare, dispozitive industriale, conducte si linii electrice, baze sportive etc. Aceste lucrari se pot desfasura pe cont propriu, pe baza de onorarii sau contract. Unele lucrari si uneori intreaga activitate practica poate fi executata de catre subcontractori. Unitatile care au intreaga responsabilitate pentru proiectele de constructie sunt clasificate aici. Sunt incluse de asemenea activitatile de reparatii a cladirilor si a lucrarilor de geniu civil. Aceasta sectiune include constructiile de cladiri (diviziunea 41), lucrarile de geniu civil (diviziunea 42), precum si activitati speciale de constructii, atunci cand sunt efectuate ca o parte a procesului de constructie(diviziunea 43). Inchirierea echipamentelor de constructie cu operator este clasificata in cadrul clasei de activitate de constructii efectuata cu acest echipament. Aceasta sectiune include de asemenea activitatea de dezvoltare a proiectelor de constructie pentru cladiri sau lucrari de geniu civil, prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice si fizice in vederea realizarii proiectelor de constructie destinate vanzarii ulterioare. Daca aceste activitati nu sunt executate pentru vanzarea ulterioara a proiectelor de constructie, ci pentru operarea lor (de exemplu inchirierea de spatii in aceste cladiri, activitati de productie in aceste uzine), unitatea nu va fi clasificata aici, ci conform cu activitatea sa principala (operationala), adica in tranzactii imobiliare, industria prelucratoare etc.